Пурім – чи не твій це час? | Олександр Пасічник | 24.03.2024

Олексій • 5 місяців назад

Пурім - чи не твій це час?  | 24.03.2024

Хто знає, чи саме не на такий час, як цей, ти досяг царської гідднності?

До кого можна звертатися зараз за допомогою? Хто може зупинити війну і чи можливо це взагалі зробити? За ким останнє слово в тому, що відбувається сьогодні? Є одна цікава книга в Біблії, що містить дуже багато аналогій з тим, що ми бачимо сьогодні. Це книга Естер. В ній ми читаємо про початок одного дива в історії Ізраїльського народу, але цього зовсім не було видно на початку:‬

“…то у відповідь Мордехай звелів передати Естер такі слова: Не думай, що ти одна з усіх юдеїв врятуєшся в царському палаці! Адже якщо ти в такий час промовчиш, то порятунок і допомога юдеям прийдуть з іншого місця, а ти й родина твого батька загинете. Крім того, хто знає, чи саме не на такий час, як цей, ти досягла царської гідності?!

Іди, збери всіх юдеїв, які знайдуться в Сузах, й оголосіть заради мене піст, – протягом трьох діб не їжте і не пийте ні вночі, ні вдень; я також зі своїми служницями так само будемо постити, після чого я піду до царя, хоча й це суперечить законові. Тож, якщо маю загинути, то загину!” (ЕСТЕР 4:13-14, 16 CUV)

На що ви звернули увагу в цьому невеличкому фрагменті? Я бачу, що при будь-якій проблемі ми завжди шукаємо людину, яка б могла допомогти нам вирішити цю проблему. Якщо в нас болить зуб, то ми звертаємось до стоматолога, якщо в нас потік кран, то викликаємо сантехніка. А якщо це питання життя і смерті, то до кого звернутися? Коли це стосується нашого здоров’я, то ми звертаємось до лікарів, але в цій історії це було питання життя і смерті всього ізраїльського народу. Здавалося, хто може допомогти в такій ситуації? Але це тільки так здавалося, насправді у Мордехая були потрібні знайомства. Його прийомна дочка Естер була замужем не будь за ким, а за самим царем Ахашверошем. Що ще треба – поовори з нею, домовся, щоб вона замовила слово своєму чоловіку і потрібний указ у тебе в кишені. Та не все так було просто і саме про це ми читаємо в цьому невеличкому тексті.

Перша проблема була в тому, що вже місяць, як чоловік перестав звертати увагу на свою дружину. Він не просто з нею мало спілкувався, вона його місяць взагалі не бачила, при тому що жили вони в одному палаці. Що б ви не думали, але це поо щось говорить і якщо навіть справа не йшла до розлучення, то напевне одна з чисельних царських наложниць змогла захопити серце царя і він зовсім забув про свою дружину. Якщо ви думаєте, що це виглядає якось неприродно, то згадайте про судьбу попередниці Естер цариці Вашти.

Що тут робити? Ці думки про носилися в голові Естер, але відповіді на них не було. Піти до царя без запрошення – це порушити уставлений закон і зовсім впасти в немилість, а це вже друга проблема. Не піти – зрадити своєму названому батьку Мордехаю і залишити на смерть свій народ.

І саме тут Естер про щось згадала. Вона згадала не тільки про те, що є дружиною царя і по факту царицей, а про те що є донькою Небесного Царя у якого немаж не прийомних годин і Який може дати вихід там, де його на перший погляд нема. Що вирішила зробити Естер? Перед тим, як піти на розмову до царя, вона пропонує 3 дні молитися. Молитися самій і просить також Мардохея про молитву згоди. Щоб він підтримав її в пості і також весь ізраїльській народ. Саме це рішення стало вирішальним в цій історії. Бог, за яким останнє слово, втрутився і відмінив приговор стосовно Свого народу. Але про це в той момент зовсім нічого не знали ні Естер, ні Мордехай. Вони просто почали молитися і потїх молитві прийшло чудо.

І тому, запитання, яке задав Мордехай до Естер в цих віршах, актуальні для нас сьогодні:

“Хто знає, чи саме не на такий час, як цей, ти досягла царської гідності?!”

Хто знає, чи не для цього ти сьогодні в церкві? Хто знає, чи не для цього ти сьогодні син, або донька Небесного Царя? Хто знає…?